Elektra zelf aanleggen

Bijgewerkt op

Elektra zelf aanleggen is mogelijk, maar dan moet je wel verstand van zaken hebben! Heb je jouw tuin gerenoveerd en wil je tuinverlichting aanbrengen? Of ga je de badkamer verbouwen en heb je nieuwe plekken voor de stopcontacten nodig? Lees dan in dit blog meer over de voordelen en nadelen van het zelf aanleggen van elektra en beslis of jij het zelf wil doen of toch liever een vakman inschakelt!

Elektra zelf aanleggen is mogelijk, maar dan moet je wel verstand van zaken hebben! Heb je jouw tuin gerenoveerd en wil je tuinverlichting aanbrengen? Of ga je de badkamer verbouwen en heb je nieuwe plekken voor de stopcontacten nodig? Lees dan in dit blog meer over de voordelen en nadelen van het zelf aanleggen van elektra en beslis of jij het zelf wil doen of toch liever een vakman inschakelt!

Mag je zelf elektra aanleggen?

Zelf elektra aanleggen is toegestaan. Belangrijk is wel dat je goed weet wat je doet! Wanneer je elektra niet op de juiste manier aanlegt kun je tijdens het werken een schok krijgen, wat gevaarlijk kan zijn voor jouw gezondheid. Ook kun je bij een verkeerde installatie kortsluiting veroorzaken in de voedingsinstallatie, wat in het ergste geval tot brand kan leiden. Vooral aanpassingen in de meterkast kun je beter overlaten aan de vakman.

Als je toch kosten wil besparen door zelf elektra aan te leggen, let dan op de volgende aspecten: zorg ervoor dat de spanning ervan af is en controleer dat door middel van een spanningstester; werkt niet in de meterkast zelf, laat dat over aan de vakman; houd je bij bedrading aan de voorgeschreven kleuren; voorzie grote huishoudelijke apparaten altijd van een aparte groep; kies de juiste dikte en het juiste type draad; gebruik goed gereedschap (meters, draden, veilige schroevendraaiers en spanningsmeters).

Zelf elektra aanleggen: de voordelen en nadelen

Het voordeel van zelf elektra aanleggen is natuurlijk dat het voordeliger is dan wanneer je een elektricien inhuurt. Als je een elektricien inhuurt dan rekent hij voorrijkosten en dikwijls werkt hij met een uurtarief. Als je zelf elektra aanlegt dan heb je uiteraard geen kosten aan manuren. Ook kun je zelf kiezen welk materiaal je wil gebruiken en op die manier besparen op de kosten. Daarnaast is het aanleggen van elektra voor de ervaren klusser een uitdagende en leuke klus.

Het grootste nadeel van zelf elektra aanleggen is toch wel dat er veel kennis voor nodig is. Ook moet je over de juiste vaardigheden en materialen beschikken om elektra op de juiste wijze aan te leggen. Daarnaast speelt veiligheid ook nog mee bij deze klus. Verkeerd omgaan met elektra kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen (denk aan stroomstoten en vonken) en kan ook op langere termijn bij verkeerde installatie voor grote problemen zorgen. Elektra installeren duurt voor een beginnende klusser veel langer dan dat een vakman daarmee bezig is. Hierdoor zit je ook langer in de klustroep.

Kosten elektra zelf aanleggen

De kosten die je kwijt bent als je zelf elektra aanlegt hangen af van wat er precies moet gebeuren. Als je enkel wat kleine dingen moet aanpassen ben je minder geld kwijt dan wanneer je jouw hele elektrasysteem moet veranderen. Bij het aanleggen van elektra in de badkamer moet je ook rekening houden met zaken als waterbeveiliging en ook goede aarding moet je extra in de gaten houden. Goede apparatuur moet je ook meerekenen in de prijs van de totaalkosten. De meeste thuisklussers beschikken niet over de juiste apparatuur om elektra verantwoord en conform de Nederlands wet- en regelgeving aan te leggen.

Een elektricien inhuren via Werkspot

Een elektricien werkt met de beste apparatuur en de duurzaamste materialen. Omdat je niet zelf apparatuur in huis hoeft te halen bespaar je kosten! Je kunt sowieso besparen op de kosten van het laten aanleggen van elektra door bij verschillende elektriciens een voorstel op te vragen. Op deze manier kun je bekijken welke vakman de elektra voor de gunstigste prijs voor jou kan aanleggen. Omdat het opvragen van meerdere voorstellen tijdrovend is, heeft Werkspot een manier gevonden om snel aan meerdere voorstellen te komen.

Vergelijk snel verschillende voorstellen via Werkspot

Via de website van Werkspot verstuur je heel makkelijk een opdracht naar verschillende elektriciens bij jou in de buurt. Meerdere geïnteresseerde elektriciens zullen jou via de e-mail of telefonisch benaderen om vrijblijvend een voorstel voor te leggen om elektra aan te leggen. Uiteraard bepaal jij welke vakman je het liefst inhuurt om voor jou de elektra aan te leggen. Omdat alle vakmannen die bij Werkspot zijn aangesloten beschikken over de juiste certificaten, kun je ervan verzekerd zijn dat je een goede vakman in huis haalt. Twijfel je tussen twee goede voorstellen? Raadpleeg dan de reviews die klanten die jou zijn voorgegaan op Werkspot hebben achtergelaten en maak snel een keuze!

Veel bekeken artikelen:
  1. Energie besparen
  2. Tuinarchitect
  3. Leidingzoeker
  4. Groepen in de meterkast
  5. WTW installatie