4 tips om de beste onderaannemer te vinden

Blog - 4 tips om de beste onderaannemer te vinden

Loopt je agenda over van werk en wordt het je allemaal teveel? Je wilt je bedrijf laten groeien, maar je wilt geen personeel aannemen? Heb je een vakman nodig die gespecialiseerd is in een specifieke taak?

Om nieuwe opdrachten aan te nemen, zoek je de beste vakmensen om mee samen te werken als onderaannemer. Door de juiste keuze te maken kan je een samenwerking opbouwen die jaren kan duren! Hier zijn enkele tips die jou helpen een goede keuze te maken.

1. Informeer naar werkervaring

Wil je weten hoe de vakman te werk gaat? Bekijk zijn portfolio en let op het soort werk dat hij heeft uitgevoerd. Zijn de laatste opdrachten vergelijkbaar met het werk waarvoor je hem wilt inhuren? Voldoet het resultaat aan jouw eisen? Zo ja, beoordeel dan of de vakman met het juiste materiaal en gereedschap werkt. Zo weet je zeker dat je de ideale onderaannemer hebt gevonden!

2. Anticipeer op de risico's

Verminder het risico op ongevallen tijdens het werk door te vragen om inzage in de veiligheidsgegevens van de vakman. Dit lijkt misschien een voor de hand liggend advies, maar zorg ervoor dat je zeker weet dat de onderaannemer bevoegd is om het werk uit te voeren. In de bouw is voorkomen beter dan genezen.

3. Controleer verzekeringen en garanties

Vergeet niet om de vakman ook te vragen naar zijn wettelijke aansprakelijkheid en medische dekking. Neem vervolgens contact op met jouw verzekeringsmaatschappij om na te gaan of je goed gedekt bent en of de onderaannemer dat ook is. Vraag je bank naar de te hanteren betalingsgaranties en de tegengaranties die van de onderaannemer worden verlangd. Deze maatregelen kunnen je lange procedures besparen in geval van een slechte ervaring.

4. Zorg voor goede communicatie

Stel bij het inhuren van de onderaannemer jouw verwachtingen vast met betrekking tot communicatie, planning, etc, om tijd te besparen tijdens het uitvoeren van de opdracht. Maak duidelijke afspraken over de taakverdeling en hoe jullie dagelijks contact onderhouden. Stel je dankbaar op zodra het werk succesvol is uitgevoerd. Een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen en goede communicatie is een samenwerking van lange duur!