1. Home
  2. Soorten stucwerk
  3. Sierpleister

Sierpleister

Sierpleister is het aanbrengen van een decoratieve structuur op je plafond of wanden. Veel soorten sierpleister kunnen direct in kleur aangebracht worden, zodat er niet meer geschilderd hoeft te worden. De keuze voor het soort sierpleister is een kwestie van smaakvoorkeur. Het gaat er met name om welk decoratief patroon je mooi vindt. De meest populaire sierpleisters hebben we voor je uitgelicht.

Spachtelputz in kleur op de murenfoto review op Werkspot

Spachtelputz

Fijne spachtelputz structuurfoto SPS bv

Spachtelputz is pleister waarin kleine steenkorreltjes zijn verwerkt. Afhankelijk van de korrelgrootte krijg je zo een grove of fijne structuur in het stucwerk. Bij een korreldikte van 2,5 mm heb je een grove afwerking. Kies je voor een korreldikte van 1 mm dan heb je een fijne afwerking. Een grove korrel word vaak gebruikt voor het stucen van buitengevels. Een fijne korrel kan in principe overal als afwerking worden gebruikt.

Spachtelputz is op het moment een zeer populaire sierpleister. Het voordeel van spachtelputz is dat de muur in één handeling af is, spachtelputz kan namelijk in elke gewenste kleur worden aangebracht. Daarnaast is spachtelputz zeer hard en dus erg slijtvast. Het verschil tussen de diverse soorten is de decoratiestructuur.

Rustiekputz

Rustiekputz structuurfoto SPS bv

Bij rustiekputz onstaat er een decoratief patroon met groefjes. Je komt rustiekputz ook wel tegen onder de naam barokpleister. Het is een fijn en rustig open patroon. Rustiekputz is erg stootvast en een beschadiging zie je niet direct terug op je muur.

Granol

Granol structuurfoto SPS bv

Granol heeft het patroon van een boomschors. Het is een grover patroon dan rustiekputz. Jouw stukadoor kan granol zelfs nog in meerdere patronen aanbrengen. Net als de andere sierpleisters, kan granol in kleur worden aangebracht en is het slijtvast.

Schuurwerk

Cirkelvormig schuurwerk op plafondfoto Broer Beekmans

Schuurwerk zie je vaker op plafonds dan op muren. Het is een heel herkenbaar cirkelvormig patroon. De stukadoor brengt het pleister direct aan in dit waaiervormige patroon.

Moet er iets gestuct worden?

Plaats gratis en vrijblijvend je opdracht en vergelijk de voorstellen van professionele stukadoors.

Ik heb een stuc-opdracht

Kijk ook eens naar recente stuc-opdrachten die door anderen zijn geplaatst.

Soorten stucwerk

Lees meer over de verschillende soorten stucwerk

Meer over stucwerk