1. Home
  2. Welke ondergronden kan ik stucen?

Welke ondergronden kan ik stucen?

De meeste ondergronden kun je gewoon laten stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig. Wanneer je een offerte aanvraagt, is het van belang dat het materiaal van de ondergrond duidelijk wordt beschreven. Benoem ook wat de status is van de ondergrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loslatend behang of afbladderende verf. Onderstaand tref je de meest voorkomende ondergronden aan.

Voorbehandelen van de ondergrond, wat is dat?

Stuc is een mengsel van gips of cement en water. Dat is de reden dat stuc vaak een lange droogtijd kent. Het water moet verdampen/opdrogen waardoor de gipslaag uithardt.

Omdat stuc zoveel water bevat is het van belang dat de ondergrond geen zuigende werking heeft. Het stuc kan dan loskomen van de muur, omdat de muur nat is geworden (de muur heeft het water in de stuc "opgezogen"). Om dit te voorkomen wordt een muur alvorens te stucen voorbehandeld. De muur wordt dan ingesmeerd met een primer. Dit is een soort lijm waarop het stucwerk goed hecht.

Stucen over verf

Als de verf nog goed vast zit en niet loslaat, zou er in principe gestuct kunnen worden over verf. Afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond en de verflaag dient de muur eventueel voorbehandeld te worden. De muur wordt dan met een primer ingesmeerd. Een primer is een soort lijm, die de muur glad maakt en waarop het stucwerk goed hecht. Laat de stukadoor de muur beoordelen en laat je adviseren over de mogelijkheden.

Stucen over glasvezelbehang, kan dat?

Zolang het glasvezelbehang niet loslaat en goed vast zit op de wand kan er gestuct worden over glasvezelbehang. De stukadoor zal de muur voorbehandelen met een primer.

Stucen over hout, kan dat?

Het is niet verstandig om zomaar over multiplex en andere houtsoorten te stucen. Wanneer het hout eerst in de witte grondverf wordt gezet is het wel mogelijk om met een sierpleister als spachtelputz of granol te stucen over hout. Bepaal samen met de stukadoor wat de beste aanpak is.

Moet er iets gestuct worden?

Plaats gratis en vrijblijvend je opdracht en vergelijk de voorstellen van professionele stukadoors.

Ik heb een stuc-opdracht

Kijk ook eens naar recente stuc-opdrachten die door anderen zijn geplaatst.

Meer over stucwerk