Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Stucen overzicht

Voorstrijk stucwerk: de basis voor strak stucwerk

31-03-2021
voorstrijk stucwerk

Als je een muur laat stucen, wil je natuurlijk wel dat het stucwerk goed op de muur blijft zitten en niet gaat scheuren, afbrokkelen of loslaat. Om dat te voorkomen is het van belang je muur voor te strijken. Voorstrijk van stucwerk zorgt ervoor dat je een egaal zuigende ondergrond krijgt, waaraan de stuclaag zich beter hecht. In dit artikel gaan we in op de vraag wanneer je wel en geen voorstrijk voor stucwerk gebruikt. Ook lees je meer over de afwerking en de kosten van voorstrijk stucwerk. 

Voorstrijk stucwerk is vaak de voorbereiding van het daadwerkelijke stucwerk aanbrengen. Schakel je een vakman in, dan voert hij deze voorbereiding voor je uit. Op zoek naar een goede stukadoor? Via Werkspot kom je snel in contact met ervaren vakmannen die jou kunnen helpen bij deze klus.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Waarom je muur voorstrijken?
 2. Voorstrijk stucwerk: hier moet je op letten
 3. Voorstrijk stucwerk: de afwerking
 4. Kosten voorstrijk stucwerk
 5. Voorstrijken stucwerk zelf doen of laten doen?
 6. Kom in contact met een vakman via Werkspot

Waarom je muur voorstrijken?

Het voorstrijken van een muur of het plafond doe je om het stucwerk beter te laten hechten. Voor het mooiste eindresultaat gebruik je altijd een voorstrijk. De zuigende werking van de ondergrond is bijna nooit op alle plekken op de muur gelijk. Dat kan dus betekenen dat de stuclaag op sommige plekken beter hecht dan op andere. Om dat tegen te gaan, gebruik je een voorstrijk stucwerk, waarmee je de ondergrond als het ware egaliseert. Tenslotte, het laatste waar je op zit te wachten, is dat de zorgvuldig aangebrachte stuclaag weer loskomt van de ondergrond. Het loont dus zeker de moeite om voorstrijk stucwerk te gebruiken.

Voorstrijken doe je overigens niet alleen wanneer je gaat stucen. Ook een gestucte muur voorstrijken behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld wanneer je gaat verven. Is het een sterk zuigende ondergrond, dan doe je er goed aan om de muur eerst voor te strijken, zodat de verf niet meteen in de muur verdwijnt. Vooral als de stuclaag recent is aangebracht, is voorstrijken geen overbodige luxe.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Voorstrijk stucwerk: hier moet je op letten

Voorstrijk stucwerk is er in diverse soorten en maten. Het is dus belangrijk dat je de primer gebruikt die past bij jouw muur of plafond. Om ervoor te zorgen dat je de juiste voorstrijk gebruikt, houd je rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Voorstrijk stucwerk: zuigende of niet-zuigende ondergrond Welk type voorstrijk je nodig hebt, hangt af van hoe sterk de ondergrond waarover je heen gaat stucen vloeistoffen opzuigt. Dit kun je eenvoudig testen door met een blokkwast met water een streep op de muur aan te brengen. Is het water na vijf minuten verdwenen? Dan heb je te maken met een sterk zuigende ondergrond. Zie je het water nog steeds, dan kun je ervan uitgaan dat je met een zwak- tot niet-zuigende ondergrond te maken hebt. 

 • Materiaal van de ondergrond Gerelateerd aan de zuigende werking van de ondergrond, is het materiaal dat nu op de muur zit. Tegels bijvoorbeeld vallen vaak in de categorie 'zwakke tot niet-zuigende ondergrond'. Kies je een voorstrijk voor stucen over tegels dan is dat dus iets om rekening mee te houden. Ook gipsplaten voorstrijken voor stucen doe je meestal met een voorstrijk voor zwak-zuigende ondergrond. Wanden gemaakt van gasbeton of voorzien van metselwerk zijn bij uitstek juist sterk of onregelmatig zuigende ondergronden. 

Let er op dat het niet zozeer de vraag is of je voorstrijk stucwerk nodig hebt, maar welke soort. Voorstrijken doe je voor het beste resultaat bij alle typen ondergrond.

 • Soort wand Of je nu een plafond gaat stucen of een muur, gebruik altijd voorstrijk voor je stucwerk voor het mooiste eindresultaat. Het is dus vooral belangrijk om welk type ondergrond het gaat en veel minder om het soort wand. Kijk dus ook bij het plafond vooral of je te maken hebt met een zuigende of niet-zuigende ondergrond.

 • Voorstrijk stucwerk: benodigde droogtijd De primer moet uiteraard ook drogen, voordat je met stucen kunt gaan beginnen. De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen. Breng je de voorstrijk zelf aan en laat je het stucwerk over aan de vakman, neem de droogtijd dan mee in je planning.

 • Voorstrijk stucwerk verdunnen of niet? Ga je zelf aan de slag met het voorstrijken van de muur of het plafond? Let dan ook goed op of je de voorstrijk die je gebruikt eerst moet verdunnen met water of dat je het direct uit de emmer kunt gebruiken. Raadpleeg hiervoor de verpakking van de primer.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Voorstrijk stucwerk: de afwerking

Als de voorstrijk voor het stucwerk is aangebracht, kan het echte werk beginnen. Zodra de droogtijd, van 2 tot 12 uur is verstreken, kan je ieder type stuc aanbrengen die jij wilt. De voorstrijk die je gebruikt, is namelijk enkel afhankelijk van de ondergrond en staat los van de afwerking. Voor de afwerking met stuc heb je verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Sierpleister: de meest voorkomende afwerking van muren. Je kunt kiezen voor een fijne of grovere korrel, afhankelijk van jouw smaak en de uitstraling die wilt bereiken. 
 • Spachtelputz: een pleistersoort met een wat grovere structuur dan sierpleister.
 • Spackspuitwerk: de stukadoor brengt de pleisterlaag met een machine aan. Deze mogelijkheid is populair voor een strakke afwerking van plafonds.
 • Beton ciré: dit type stuc leent zich uitstekend voor vochtigere ruimtes, zoals de badkamer of het toilet.
 • Tadelakt: deze van oorsprong Marokkaanse stuc geeft een geheel eigen uitstraling aan jouw badkamer.

Hoewel je het voorstrijken ook zelf zou kunnen doen, is het voor het aanbrengen van de stuc zeker aan te raden een vakman in te schakelen. Hij kan de klus snel en netjes voor je uitvoeren, zodat jij zeker bent van een perfect eindresultaat. Stucen is geen eenvoudige klus en zeker als je nog jaren tegen het eindresultaat aankijkt, is het zonde wanneer je oneffenheden ziet in het stucwerk. Door een professionele stukadoor de klus voor je te laten uitvoeren, voorkom je een hoop gedoe en het kost je zelf geen tijd of moeite. 

Kosten voorstrijk stucwerk

Schakel je een vakman in voor het stucen van de wand of het plafond, dan zit voorstrijk van het stucwerk vaak bij de prijs inbegrepen. Wil je kosten besparen, dan kun je met de vakman afspreken dat je de voorstrijk zelf aanbrengt. Dan betaal je uiteraard wel de materiaalkosten hiervoor. Een stukadoor kan vaak goedkoper aan het materiaal komen, dus het is de vraag hoeveel kosten je onderaan de streep bespaart door deze klus zelf uit te voeren. Scheelt het toch genoeg? Overleg dan wel altijd goed met de stukadoor welke voorstrijk je kunt gebruiken. Met zijn jarenlange ervaring kan de vakman je goed advies geven over het type en het merk dat je het beste kunt kopen. 

Om je een idee te geven van de kosten, hebben we de gemiddelde prijzen voor je in een overzicht gezet:

Soort klusGemiddelde prijs
Materiaalkosten voorstrijk€ 8,- tot € 15,- per 25 m2
Stucwerk binnen€ 10,- tot € 30,- per m2

*Bovenstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn voor voorstrijk. De uiteindelijke prijs kan afwijken door individuele keuzes of afspraken met de stukadoor.

Voorstrijken stucwerk zelf doen of laten doen?

Stucen is een specialistische klus die je voor het beste resultaat uitbesteedt aan een vakman. Zeker als je dit nooit eerder hebt gedaan, is stucen geen eenvoudig karwei. De voorstrijk voor stucwerk aanbrengen, is daarentegen niet heel ingewikkeld. Je kunt dus overwegen om dat wel zelf te doen als je daar de tijd voor hebt en als je kosten wilt besparen.

De stukadoor neemt in zijn prijsopgave altijd de kosten voor voorstrijken mee. Als je dit zelf wilt doen, geef dit dan aan bij de vakman, zodat hij hier rekening mee kan houden in zijn prijs. Ga je zelf met deze klus aan de slag, overleg dan wel altijd met de vakman welke voorstrijk voor jouw stucwerk het meest geschikt is. Het zou zonde zijn als je met de verkeerde primer aan de slag gaat. Een stukadoor kan je hier goed over adviseren.

Kom in contact met een vakman via Werkspot

Ben je op zoek naar een ervaren stukadoor voor jouw stucwerk, inclusief voorstrijk stucwerk? Dan zit je bij Werkspot goed. Met stukadoors door heel Nederland, is er altijd een professionele vakman bij jou in de buurt. 

Omschrijf je klus zo nauwkeurig mogelijk. Neem daar bijvoorbeeld in op of je de voorstrijk stucwerk zelf aanbrengt of dat je deze voorbereiding aan de vakman over laat. Voeg eventueel foto's toe van de wanden die wilt laten stucen, zodat de vakman een zo goed mogelijk beeld krijgt van de klus en jij een zo realistisch mogelijke prijs. 

Kijk voordat je 'ja' zegt tegen een voorstel, ook altijd even bij de reviews van die stukadoor. Dat geeft je een nog beter beeld van zijn werkwijze en de ervaringen van andere klanten met deze vakman.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een stukadoor dichtbij