Droogtijd stucwerk: voorkom scheuren? Vind een stukadoor die je kan helpen

Omschrijf je klus en kom in gesprek met vakmensen in de buurt.

Stucwerk binnen

Informatie en prijsinschattingen

Alles over stucwerk binnen

Werkspot maakt het eenvoudig om een stukadoor voor jouw stucwerk te vinden. Omschrijf eenvoudig je klus en vakmannen reageren met een voorstel via email. Probeer het gratis en vrijblijvend

Voor een mooi en duurzaam eindresultaat is de droogtijd van stucwerk minstens zo belangrijk als de manier waarop je de stuc aanbrengt. In dit artikel geven we aan waarom de droogtijd van stucwerk belangrijk is. Hoe lang stucwerk moet drogen, wat de gevolgen zijn als je de droogtijd forceert en hoe je dit kunt oplossen. Let erop dat de genoemde tijden een indicatie zijn. Schakel je een stukadoor in om voor jou het stucwerk aan te brengen, dan kan hij je exact informeren hoe lang stucwerk moet drogen in jouw specifieke situatie.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave
 1. Juist drogen stucwerk
 2. Droogtijd stucwerk: hier moet je op letten
 3. Hoelang moet stucwerk drogen?
 4. Scheuren repareren na forceren droogtijd
 5. Vind een vakman op Werkspot

Juist drogen stucwerk

Afhankelijk van het type stuc dat je gebruikt op jouw muren of plafond, bestaat stucwerk voor zo'n 40 tot 60 procent uit water. Je kunt je voorstellen dat het daarom even tijd kost om de stuc te laten drogen. Stucwerk goed laten drogen vraagt dus even wat geduld. Maar het is niet zonder reden. Versnel je de droogtijd van stucwerk door bijvoorbeeld de verwarming extra hoog te zetten, dan kunnen er scheuren ontstaan in het net aangebrachte stucwerk.

Je woning laten stucen is geen klus die je ieder jaar weer uitvoert. Het kost best even wat moeite en tijd om de wanden van je woning vrij te maken, zodat de stukadoor zijn werk kan doen. Daarnaast is stucen is ook geen goedkope klus. Laat je jouw muren of plafond voorzien van een nieuwe laag stuc, dan wil je daar natuurlijk het beste resultaat voor. En dat krijg je door het stucwerk rustig te laten drogen.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Droogtijd stucwerk: hier moet je op letten

Bij het drogen van stucwerk zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen.

 • Droogtijd stucwerk: werkwijze Stucwerk droogt het beste als je hier niet teveel aan doet. En temperatuur van rond de 20 graden Celsius is ideaal. Zorg er daarnaast voor dat je enkele ramen op een kier laat staan, zodat je de vochtige lucht kunt afvoeren. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat zich schimmel op je stucwerk vormt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Als er geen donkere plekken meer te zien zijn op het stucwerk, dan is het goed gedroogd.

 • Verschil tussen zomer en winter Het uitgangspunt van de temperatuur rond 20 graden Celsius en het openen van ramen geldt zowel voor de zomer als de winter. Alleen in de zomer is dit wat makkelijker te realiseren. Met een aangename buitentemperatuur, houd je het ook binnen met een aantal ramen open aangenaam warm. Is het echt koud in de winter, laat je verwarming dan een handje helpen. Het advies is om je verwarming iedere dag dat het stucwerk droogt een graadje hoger te zetten. Zet je de verwarming in één keer op 20 graden Celsius, dan is de overgang van koud naar warm te groot, waardoor er alsnog scheuren kunnen ontstaan. Start daarom met een wat lagere temperatuur en voer dat iedere dag één graad op.

 • Verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw In nieuwbouwwoningen zit meer vocht dan in bestaande bouw. Doordat een woning bij de bouw een tijdje onbeschermd in de buitenlucht heeft gestaan, kan er vocht (regenwater) in de muren trekken. Het duurt even voordat dit allemaal weg is. Vroeger was het advies om je woning pas na vijf jaar te stucen, omdat het huis juist door het vocht wat erin zit nog werkt in de eerste paar jaar. Dat is funest voor je stucwerk, omdat er ook dan scheuren en andere oneffenheden kunnen ontstaan. Tegenwoordig hoef je geen vijf jaar meer te wachten. Door nieuwere bouwmaterialen werkt een nieuwbouwwoning minder, zodat je het stucwerk eerder aan kunt brengen. Ondanks de nieuwere bouwmaterialen blijft een nieuwbouwwoning wel vochtiger dan bestaande bouw. Dit heeft effect op de droogtijd van het stucwerk. De droogtijd van stucwerk is gemiddeld genomen dan ook langer dan bij bestaande bouw. Houd daar dus rekening mee in je planning.

 • Droogtijd stucwerk voorbij: afwerking Zit de droogtijd van het stucwerk erop, dan kan je beginnen met de afwerking, zoals het verven of behangen van de muur of het plafond. Als je geen donkere plekken meer op het stucwerk ziet, kun je ervan uitgaan dat het stucwerk voldoende is gedroogd.

Hoe lang moet stucwerk drogen?

We hebben al aangegeven dat er verschillende factoren meespelen bij de droogtijd van stucwerk. Gaat het om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? En laat je de wanden stucen bij warm of koud weer? Daarnaast zijn er nog een aantal elementen die invloed hebben op de droogtijd van stucwerk.

 • Dikte stucwerk Over het algemeen kun je zeggen dat je per millimeter stucwerk één dag droogtijd aan kunt houden. Dus heb je een wand waar vijf millimeter stuc op is aangebracht, dan duurt dat zeker vijf dagen om goed te drogen. Overigens, de droogtijd van stucwerk is niet alleen afhankelijk van de dikte, maar ook van het type stuc. Voor alle typen stucwerk geldt in elk geval dat wanneer je geen donkere plekken meer ziet, het stucwerk goed is gedroogd.

 • Luchtvochtigheid Houd de luchtvochtigheid van je woning zo laag mogelijk. Wanneer je woning goed geventileerd is, is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ideaal. Voor het drogen van stucwerk houd je de luchtvochtigheid dus liever rond de 40 procent dan richting de 60 procent. Als je zeker wilt weten dat de luchtvochtigheid in jouw woning niet te hoog is, gebruik dan een hygrometer om dit op te meten. Het beïnvloeden van de luchtvochtigheid doe je vooral door voldoende te ventileren. Houd dus, zeker ook bij het drogen van stucwerk altijd een raam op een kier. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan is de droogtijd van stucwerk niet alleen langer, maar kan er ook schimmel ontstaan.

 • Ventilatie Voldoende ventileren is noodzakelijk voor een optimale droogtijd van stucwerk. Zet hiervoor niet alle deuren en ramen tegen elkaar open, maar houd constant één of enkele ramen op een kier. Zo kan het vocht worden afgevoerd en heeft de wind geen vrij spel.

 • Temperatuur De droogtijd van stucwerk is het kortst bij een constante temperatuur van 20 graden Celsius. Zorg er in de winter voor dat je de verwarming niet in één keer naar 20 graden zet, dan is de overgang van temperatuur te groot, maar zet je verwarming iedere dag een graadje hoger.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Scheuren repareren na forceren droogtijd

Heb je onverhoopt toch scheuren gekregen in jouw nieuw aangebrachte stucwerk, dan wil je die natuurlijk zo snel mogelijk laten repareren. Een stukadoor kan je hierbij helpen, maar ook voor hem blijft het een ingewikkelde klus om dit zonder dat je er iets van ziet te doen. Het is aan te raden om hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Het is echt een specialistische klus, waar vakmanschap voor vereist is.

Heb je scheuren in het stucwerk, laat hier dan dus altijd een vakman naar kijken. Ook omdat hij vanuit zijn ervaring goed kan inschatten wat de oorzaak van de scheuren is. Misschien is een te snelle droogtijd van het stucwerk uiteindelijk helemaal niet de oorzaak van de scheuren, maar bijvoorbeeld een constructiefout. Pak je dit niet bijtijds aan dan kan dat grotere gevolgen hebben en met hoge kosten gepaard gaan. Het is dus verstandig altijd actie te ondernemen als je scheuren in het stucwerk constateert.

Om je een indicatie te geven van de gemiddelde kosten voor het repareren van stucwerk, raadpleeg je het volgende overzicht. Uiteraard zijn deze prijzen afhankelijk van de oorzaak en de diepte van de scheuren. Een vakman kan je hier het beste advies over geven.

Soort klusGemiddelde prijs
Stucwerk repareren < 30 vierkante meter€ 250,- tot € 400,-
Stucwerk repareren per vierkante meter€ 10,- tot € 25,-

Voor meer informatie over stucwerk repareren en de bijbehorende kosten, kun je terecht op de pagina 'stucwerk repareren'.

Vind een vakman op Werkspot

Welke stucwerk-klus je ook hebt, de vakmannen van Werkspot staan voor je klaar. Of het nu gaat om je muren voorzien van een verse laag pleister, je plafond opknappen met strak stucwerk of een reparatie van stucwerk dat al op je wanden zit, onze stukadoors draaien er hun hand niet voor om.

Zoek je een vakman voor jouw stucwerk-klus? Plaats je klus dan snel en eenvoudig op Werkspot. Geef daarbij zo gedetailleerd mogelijk aan wat je van de vakman verwacht. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan of het om het aanbrengen van nieuw stucwerk of het repareren van bestaand stucwerk gaat. Als je weet welk type stuc je wilt gebruiken, zet dat het er dan direct bij. Ook het aantal wanden plus de afmetingen helpen de vakman om een goed beeld te krijgen van jouw klus. Ook kan het helpen om foto's mee te sturen, zeker als je scheuren in het stucwerk wilt laten repareren. Hoe nauwkeuriger jouw omschrijving van de klus, hoe preciezer de vakman zijn voorstel kan maken.

Hoe je een keuze maakt voor een vakman? Naast de prijs is ook de werkwijze van belang. Die moet passen bij jouw situatie. Denk er daarom zeker ook aan om de ervaringen van anderen te bekijken. Zo vorm jij je een goed beeld van de werkwijze van de vakman en kun je vervolgens kiezen welke stukadoor jouw klus kan uitvoeren.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals