Herfstvakantie klus: tegels verven

Bijgewerkt op

De hersftvakantie staat weer voor de deur. Een ideaal moment om klussen in huis aan te pakken. Het kleinste kamertje kan misschien wel een opknapbeurt gebruiken? Of je badkamer of keuken. Een grondige verbouwing is echt niet nodig als je toe bent aan iets 'nieuws'. Een verandering van kleur kan al genoeg zijn. Denk eens aan je tegels.

Makkelijk gezegd, maar tegels vervangen, dat kost toch een hoop tijd en geld? Niet altijd. Er is namelijk nog een andere, leuke manier. Verf je tegels! Wij vertellen je meer:

Goedkoop en effectief

Het verven van tegels is een relatief goedkope oplossing om een wc, badkamer of keuken te voorzien van een nieuwe look. Er hoeft niets verwijderd te worden en opnieuw betegelen is niet nodig. Dat laatste scheelt nogal voor de portemonnee. Tegelwerk is namelijk een arbeidsintensieve klus; je moet rekening houden met materiaalkosten en manuren.

Tegels verven: bepaal een look

Heb je besloten het te proberen, dan is het goed om alvast na te denken over de gewenste uitstraling. En ga je voor de vloer of wanden? Je kan ervoor kiezen de tegels te 'marmeren' en creatief aan de slag te gaan met meerdere kleuren. Of creër zelf een patroon, door een aantal tegels te voorzien van een (nieuwe) kleur en andere juist niet. Dan is er nog de mogelijkheid om met tegelstickers en stencils aan de slag te gaan. Of misschien houd je van 'minimal' en kies je voor clean en basic... Klinkt interessant. Maar waar begin je?

Kies je verf

Je kan kiezen voor tegelverf, maar het is geen must om deze te gebruiken. Tegels verven kan ook met gewone muur- of betonverf. Gebruik dan wel eerst een goede primer (grondverf) en speciale ontvetter. Bezuinig niet op de verf; het moet nog een poosje mee. Betreft het de badkamer? Dan kan de ruimte flink vochtig worden. Niet alle verf is hier tegen bestand. Laat je informeren bij de aanschaf.

Stappenplan

Voordat je begint, is het goed om te weten dat dit een zorgvuldig karweitje betreft. Belangrijk is om te beginnen bij de basis. Die moet namelijk écht schoon zijn. Volg deze stappen en begin aan je klus:

  1. Bepaal de kleuren en/of het patroon en laat je informeren bij de aanschaf.

  2. Begin met het ontvetten van de tegels en schuur ze licht op.

  3. Plak de randen af om uitschieters te voorkomen.

  4. Ga aan de slag en wees niet bang om meerdere lagen aan te brengen.

Andere herstplannen?

Plan je liever een boswandeling in tijdens je herfstvakantie, of een dagje achtbanen? Geen probleem. Daar hebben we vakmensen voor. En misschien wil je naast het laten schilderen van je tegels ook meteen het voegwerk laten repareren. Neem in dat geval het zekere voor het onzekere. Plaats je klus op Werkspot en vind een vakman- of vrouw bij jou in de buurt. Liever eerst meer weten over de kosten? Lees hier waar je rekening mee moet houden, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.