Wat kost een zonnescherm

Bijgewerkt op

Zon in en om het huis is heerlijk, maar zo nu en dan is het juist ook erg prettig om de zonnestralen te kunnen weren. Maar wat zijn de kosten van zonwering plaatsen?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 99 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De gemiddelde kosten voor een zonnescherm

Hieronder vind je een overzicht van de kosten het plaatsen van zonnescherm. Er wordt verschil gemaakt tussen binnen- en buitenzonwering.

Kosten overzicht plaatsing zonwering

In onderstaande tabel vind je meer informatie over de kosten van een zonnescherm.

Type zonweringPrijsindicatie
Binnenzonwering€ 95 - € 150
Buitenzonwering€ 250 - €500

Opties bij het plaatsen van een zonnescherm

Er zijn zeer veel opties op het gebied van zonwering. Daarom is het aan te raden om een vakman in de arm te nemen wanneer je de zonwering wil laten vervangen. Kies je voor een vakman die aantoonbare ervaring heeft, dan kun je bovendien rekenen op hulp bij het maken van de juiste keuzes. Op deze pagina lees je meer over de verschillende mogelijkheden voor een zonwering die past bij je woning en de verschillende kosten dat dit met zich meebrengt. Het is verstandig om een professionele monteur in de arm te nemen wanneer je zonwering laat installeren. Zo’n vakman klaart de klus met verve en adviseert je over het soort systeem dat het beste bij je past. Uiteindelijk zorgt hij of zij er ook voor dat alles keurig geïnstalleerd wordt. Tot slot scheelt het werken met een professionele vakman je doorgaans veel energie en tijd ook al .

Met welke kosten moet je rekening houden bij de plaatsing van zonwering? 

Laat je een nieuwe zonwering plaatsen, dan moet je met diverse variabelen rekening houden. Over het algemeen kun je rekenen op een bedrag tussen de € 95,- en € 250,-. Deze bedragen zijn inclusief manuren, voorrijkosten en materiaalkosten. Kies tussen een zonwering voor binnen of voor buiten en bekijk welke soort zonwering het beste bij je past. Denk ook na over de manier waarop je deze zonwering laat monteren en op welke etage je van de zonwering gebruik wil maken. Al deze elementen bepalen de uiteindelijke prijs voor de zonwering in je woning. Hieronder zetten we de elementen één voor één uiteen.

Het verschil in kosten tussen binnenzonwering en een zonnescherm

Op het gebied van zonwering zijn er ruw genomen twee soorten zonwering te onderscheiden: binnenzonwering en buitenzonwering. Het is goed om in je keuze rekening te houden met de verschillende voor- en nadelen.

Een zonnescherm is over het algemeen zeer effectief. De warmte wordt namelijk buitenshuis al tegengehouden. Zo bereiken de zonnestralen de ruiten van je woning niet en blijft de binnentemperatuur op warme dagen relatief laag. Binnenzonwering is wellicht wat minder effectief, maar vanuit kosten oogpunt in de meeste gevallen wel goedkoper.

Er zijn verschillende voordelen te noemen op het gebied van zowel binnen- als buitenzonwering. Wanneer het doel van je zonwering met name verkoeling is, kun je in het geval van binnenzonwering het beste kiezen voor:

 • shutters
 • rolgordijnen
 • luxaflex
 • jaloezieën
 • lamellen

In het geval van zonneschermen of buitenzonwering is er ook een breed aanbod, zoals:

 • markiezen
 • terrasschermen
 • screens
 • een uitvalscherm
 • een knikarmscherm
 • buitenjaloezieën. 

Misschien wil je juist een zonnescherm om energie te besparen, voor meer privacy of vanwege inbraakpreventie. Op het gebied van binnenzonwering zijn in al deze gevallen shutters of jaloezieën de slimste keuze. Moet het echt solide, dan is een buitenzonwering in de vorm van rolluiken of screens de beste oplossing.

Het soort binnenzonwering die het meeste toevoegt aan het interieur dan wel exterieur van je woning zijn: shutters, jaloezieën, lamellen, rolgordijnen, vouwgordijnen of plisségordijnen. Voor het buitenaanzicht krijg je met buitenjaloezieën doorgaans het mooiste effect.

De keuze voor het soort bediening speelt ook een rol in de kosten

Wanneer je zonwering die goed bij je woning en je wensen past hebt gevonden, is het tijd om te kijken naar het soort bediening dat je wil installeren. Het soort bediening kun je selecteren op basis van gebruiksgemak, bescherming van de zonwering of functionaliteit.

Een elektrisch bedieningssysteem is het meest eenvoudig. Je kunt zo’n systeem met een wandschakelaar aansturen, maar draadloze bediening of zelfs een app maakt het leven nog makkelijker. De laatste opties zijn van invloed op de kosten van het zonnescherm.

Wanneer je je zonwering zelf goed wil beschermen, is het een idee om te kiezen voor een domotica-bedieningssysteem. Zo’n systeem beschermt je zonwering tegen wind en regen, doordat het bij dit soort weersomstandigheden automatisch sluit. Zo gaat je zonnescherm langer mee.

Je kunt ook kiezen voor een tijdgestuurd systeem. Je weet immers hoe laat de zon in een bepaalde hoek op je woning komt te staan. Tot slot is er de optie om voor een domoticasysteem op zonne-energie te kiezen. In dat geval wordt het systeem ingeschakeld, zodra de zon je huis bereikt.  Verschillende etages zijn van invloed op de prijs van je zonwering

Wanneer je de zonwering op de tweede, derde of vierde verdieping laat aanleggen, is het goed om rekening te houden met hogere kosten. Het aanbrengen op deze hoogte zorgt voor meer materiaalhuur en het kost extra tijd. Op de begane grond kunnen de vakmannen het nog op een ladder af maar is het hoger dan hebben ze een steiger nodig. De kosten van het huren van een steiger kost rond de €50,- a €60,- per dag.

Montagekosten kunnen verschillen bij het plaatsen van zonnescherm

Naast puur en alleen het installeren van de zonnescherm, bieden de meeste monteurs je ook aan om het geheel goed in te meten. Dit vereist het nodige voorbereidingswerk voor de vakman. Dit is een investering die de moeite waard is. Wanneer je een vakman namelijk de maten van je zonwering laat bepalen, zijn de afmetingen altijd juist.

Zodra je zonwering geleverd is, gaat de monteur van je keuze over tot de daadwerkelijke montage. De materiaalkosten hiervoor kunnen op basis van de muur verschillen. Bij een goede stevige muur, waarbij de zonwering wat afstand van de dakrand bewaart, kan de monteur met pluggen werken. Maar heb je met een slechte muur te maken of het zonnescherm moet direct onder de dakrand gemonteerd worden, dan moet je rekenen op het gebruik van chemische muurankers en ook dit brengt doorgaans extra kosten met zich mee.

Praktisch advies van een professional.

Als je zonwering wil laten plaatsen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over binnen zonwering.

Martin Smit, eigenaar van Klusbedrijf Martin Smit en leverancier van alle soorten zonwering:

Er wordt nog weleens onderschat hoeveel kracht een zonnescherm op de gevel overbrengt. Het is dus van groot belang dat een vakman met veel ervaring het plaatsen uitvoert. Als het niet goed wordt gedaan kan dit de gevel ernstig beschadigen en is het ook niet 100% veilig.

Laat je zonnescherm of zonwering installeren via Werkspot

Met bovenstaande informatie kun je een compleet beeld schetsen van het kostenplaatje voor de installatie van zowel binnenzonwering als buitenzonwering. Op basis van al deze informatie kun je nu bepalen of de kosten aansluiten op je wensen en budget. Is dit het geval, dan kun je een opdracht op onze site plaatsen. Via Werkspot kun je een vakkundige monteur inhuren voor je project. Beoordeel op ons platform diverse experts op basis van hun reviews. Kies tot slot voor een vakman die het best bij je past.

Prijzen van andere diensten:

 1. Kosten airco installeren
 2. Kosten balkon (ver)bouwen
 3. Kosten schuifpui of openslaande deuren plaatsen
 4. Kosten veranda plaatsen