Gasleiding: Gasleiding repareren

Opdrachtnummer:
4494464
Type klus:
Gasleiding aanleggen of vervangen
Type of job:
Gasleiding repareren
Aanschaf apparatuur:
Nee
Uitvoer datum:
Met spoed

Aanvullende informatie:

De koperen gasleiding loopt vanaf de meter naar een draadfitting T-stuk, en vertakt zich daar in twee stalen gasleidingen, die resp. naar zolder gaan voor de kachel, en door de betonnen vloer naar beneden gaan en via de kruipruimte naar de keuken loopt. Naast de gasleiding loopt een rioleringsbuis. Op foto 1 is dit uitgetekend.
Twee weken geleden ontdekten wij tot onze schrik een gaslek in de meterkast. De stalen gasbuis die door de betonnen vloer liep, was ter hoogte van de vloer zodanig verroest dat er een klein gaatje was ontstaan. Deze stalen buizen (en het T-stuk) zaten uit het zicht achter een houten schot waardoor we dat niet eerder ontdekt hebben. Het bleek dat de naastgelegen rioleringsbuis lek was, en dat heeft waarschijnlijk de roest veroorzaakt. Ook bleek dat de gele mantelbuis niet ver genoeg uit het beton stak, maar in het beton al ophield. Dit is vermoedelijk een fout die is gemaakt bij de bouw van het huis.
Na ontdekking van het gaslek is de gaskraan meteen dicht gezet. Na leegmaken van de gasbuis (gasfornuis aangezet, en daarna de pers aansluiting opengedraaid) is er van de leiding naar de keuken een stuk tussenuit gehaald, en is deze bij het T-stuk en onder de grond afgedopt. De huidige situatie is op foto 2 uitgetekend.

Nu heb ik een aantal vragen:
Is het technisch mogelijk en wettelijk toegestaan om de oude gasbuis in de kruipruimte door een erkend installateur met een nieuw stuk leiding weer op een veilige manier aan te laten sluiten op de gasleiding in de meterkast? In de kruipruimte zit het aansluitpunt van de oude buis nagenoeg onder de meterkast.

Als dat niet kan, afgeraden wordt, of niet toegestaan is, dan wil ik graag informeren wat het kost om vanaf het T-stuk een nieuwe gasleiding door de kruipruimte naar de keuken aan te laten leggen. Ook lijkt het bestaande draadfitting T-stuk nog met hennep en hars te zijn gefit. Deze installatie is in 1981 bij de bouw aangelegd. Graag wil ik ook advies of het verstandig / noodzakelijk is om dat T-stuk te laten vervangen door een nieuwe moderne koppeling. De gasbuis die naar zolder loopt is een dikke stalen gasbuis. Vermoedelijke maat is 35mm ongeveer.

2 bijlagen

De klus is uitgevoerd door Max-Tech B.V.

Bekijk profiel

Review van J.S. de Ruiter

16-12-2021

Zeer deskundige man, communiceert snel en netjes, en denkt goed met de klant mee omdat ik goed en plezierig kon overleggen wat er mogelijk was en hoe de klus uiteindelijk zou worden uitgevoerd. Max-Tech heeft van tevoren 7 meter nieuwe gasleiding afgeleverd, en deze heb ik zelf door de kruipruimte getrokken. Max-Tech heeft de nieuwe gasleiding vervolgens in de keuken en in de meterkast netjes afgemonteerd en getest.

Gerelateerde vakmannen