1. Home
  2. CV, water en gas
  3. CV-ketel installeren of vervangen
  4. diagnostiek open cv systeem (zonder expansievat dus)

diagnostiek open cv systeem (zonder expansievat dus)

Omschrijving

Ik zoek iemand die iets kan aanbieden op gebied van systeem testen (boiler druk-testen?) en-of advies geven hulpen met maken van een plan over hoe ik dit kan oplossen.

Plaats: Amsterdam Zuid

Mijn idee zover is gewoon een nieuwe ketel [nieuwe rook afvoer] voor benedenste verdiepingen plaatsen. Ik moet beslissingen maken over hoe en waar en dan maak ik een ander opdracht daarvoor. Huidige systeem wordt dan alsnog voor 3 verdiepingen gebruikt dus wil ik de probleem opsporen.

Dit opdracht gaat over
- even langs komen en alles bespreken.
- of mogelijk leidingen en-of boiler testen
- eventueel advies geven over mogelijke oorzaken probleem en oplossingen.

De volgende is ook op klusidee in hun forum geplaatst met verzoek om commentaar-advies.

Ten eerste excuses voor het lange verhaal en voor gebrekken in mijn Nederlands (is niet mijn eerste taal).

Ik heb een groot 20 jaar oud cv systeem zonder expansievat, zonder overstortventiel, zonder 3 weg klep en zonder thermostaat [alle radiatoren heeben thermostatische kranen].
Heeft dus een bak water boven de aanvoer dat automatisch hervult als nodig. Van de retour is er een overloop leiding dat 2m omhoog gaat en dan gewoon open is. Als hij overloopt komt water in het stortbak boven de aanvoer.

Een resultaat daarvan is dat iedere monteur die het in het verleden heeft gezien wil "het probleem" oplossen door expansievat enz te instaleren. Ook al weet ik uit ervaring met die huis en specifieke systeem wat de oplossing is. Ik ben ook altijd van mening dat het probleem een ander oorzaak moet hebben sinds het systeem werkt al jaren zoals het was.

Ik heb nu nieuwe problemen waarvoor de [mijn] gebruikelijke oplossingen niet hebben geholpen en ik kan geen reden of oplossing vinden.
Heb al veel hier gelezen en kom hierdoor op het idee dat de binnen-leidingen van de boiler kapot zou kunnen zijn maar weet niet of het mogelijk te testen is. Ook vermoed ik dat er [ook?] een ander probleem is.

Ben dus op zoek naar ideeen - advies over wat ik nu kan [laten] doen om het een en ander te testen. Expansievat plus overstortventiel alsnog maken staat wel op mijn lijst mogelijkheden. Maar ik zou graag willen weten wat de probleem is en die als mogelijk verhelpen. Anders ben ik bang dat het toch weer binnenkort kapot wordt!

Wordt wel waarschijnlijk nu monteur erbij halen maar wil hier eerst vragen naar advies zodat een meer uitgedacht stappenplan gemaakt kan worden.

Ik ben zowiezo van plan om het huis en systeem te splisten dus komt er een nieuwe ketel [standaard uitvoering met expansievat - warmwater enz. .. :) ] voor de benedenste 2 verdiepingen. Groot klus omdat er nu geen schorsteen is. Na deze problemen ben ik geneigd om dat veel sneller (komende maanden = zsm) dan gepland te doen. Zou alsnog willen weten wat de huidige probleem is om het tijdelijk te verhelpen en ook om te zorgen dat de niewe ketel niet meteen kapot gaat!


Symptomen Nu:
A. Radiatoren op laagste verdieping wordt niet geheel heet. Benedenkant radiator en retour leiding beetje warm alleen als kranen naar boiler dicht zijn en meest andere radiatoren dicht zijn.


B. Na installeren van nieuwe pomp loopt er water over vanuit de overloop ook op laagste stand van pomp (- overloop is in retour direct voor de ketel - druk in retour is dus te hoog). Als ik kraanen naar boiler (bijne geheel) dicht draai kan de pomp weer op middenste stand zonder dat er water overloopt. Kan retour-kraan van boiler maar 2/20 draai open laat staan zonder overloop. Hij maakt water dan warm maar langzamer dan voorheen - eigenlijk te langzaam.

Pomp (beide - oude en nieuwe) hebben 3 standen. In het verleden heb altijd middenste stand gebruikt. Pomp loopt gewoon continu nog altijd.


C. komt lucht in de boiler.

Laatste 4 dagen intensief getest met kranen naar boiler bijna afgesloten en komt er niet veel lucht in.
Laatste maanden merk ik wel dat er herhaaldelijk wel lucht uitkomt als ik de boiler ontlucht. Tot Oct 209, was 1 jaar + niet naar gekeken en schat ik dat die boiler helft vol lucht was naar een hele jaar.


D. Thermostatisch kranen binnenwerk lijkt sneller vast te lopen.
Standaard probleem over 20 jaar ervaring met die Danfoss thermostatische kranen. Heb echter twee van die kranen verholpen in Nov 2009 en zijn 2 maanden later weer stuk. Gerelateerd of gewoon te oud en niewe kranen nodig? Weet ik niet.


Al gedaan:
- radiatoren ontlucht
- boiler ontlucht
- pomp vervangen (details ben.)
- leidingen van hooft ader (28mm naar plafond benedenste verdieping) gekeken waar mogelijk. Niks bijzonder te zien.
- wat 28m leidingen van de aanvoer rond het pomp afgehaalt. Van binnen wat aanslag/roest maar niet echt duidelijk een probleem. Verschoond en terug gedaan.Vragen:
a. Wat kan ik verder doen om de oorzaak van dit alles achter te komen?

b. Is de binnen werk van de boiler door een monteur te testen? Wat moet ik aan vragen (op werkspot.nl?)?

c. Is een systeem met radiatoren en leidingen te testen met drukmeter of wat dan ook om te kunnen beordelen of die wel te gebruiken is met nieuwe ketel? Nieuwe ketel op benedenste verdieping zou waarchijnlijk wel binnen 2-3 maanden maar vraag me af als radiatoren-leidingen daar nog gezond (genoeg) zijn. Hoe zou je zo'n test noemen-beschrijven?

d. Is het mogelijk dat alles veroorzakt is door de boiler? Dwz lekkage in de cv leidingen die binnen de boiler zijn?

e. Wat zijn andere mogelijke oplossingen dat geprobeerd kan worden.

Mijn lijst mogelijk werk voor nu is (volgens mij zou alleen 4 echt een oplossing kunnen zijn, andere zou symptomen helpen maar effect wiordt tijdelijk denk ik):
- 1. expansievat en overstortventiel erop doen
- 2. 2e pomp installeren die water forceerd door de benedenste 2 verdiepingen
- 3. alleen nieuwe ketel maken voor benedenste 2 verdieping en van uit gaan dat de huidige systeem blijft het doen voor de bovenste 3. [Zeer twijfelachtig of dat waar is. Geloof vast dat er hier een probleem is en dat het zonder actie verergerd]
- 4. boiler vervangen met nieuwe

f. how groot moet een te installeren expansievat zijn. 35L is genoeg of nog groter? (zou daarvoor mischien beter andere topic moeten beginnen)


Wat details van systeem en geschiedenis volgen.

Veel dank aan degene die dit ver hebben gelezen. Alvast dank aan iedereen die advies kunnen geven.

Peter.Systeem:

Ketel: burnhamatic 61 - nom vermogen 52-61kw now bel vermogen 65-75kW
boiler: ACV 102L HR140
pomp: Wilo RS25/4 net vervangen met Wilo-smart-A25/4. Oud pomp was 2 jaar 2 maand oud.

ketel en boiler op bovenste verdieping van 5 verdiepingen.
Overloop van ketel gaat naar ca 2m boven invoer afvoer van ketel. Ca. 1.5m boven hoogste punt ketel en hoogste leidingen
Elk verdieping heeft 3 a 5 radiatoren (in totaal 10 groot = 2.5m x 0.6m dubbel plaat).

Plafond hoogtes: 2.5 - 3.3m.
Total hoogte verlies van ketel naar laagste radiator: ca 14m

Leidingen: staal
Leeftijd van alles: 20 jaar

Achter de ketel loopt de aanvoer [28mm] naar
1. T naar stortbak die vol water is
2. pomp
3. 28mm T die rechtoor gaat naar boiler en beneden gaat naar verwarming.
4. Regel kranen (?? juiste nl naam ervoor ??) - dwz kranen dat deels gesloten kan worden om flow te beperken. Die zijn op 28mm leiding naar de verwarming en ook 28mm naar de boiler. Zijn ook voor verschillende andere delen systeem. Alles heeft altijd geheel open gestaan. Balanceren was niet nodig en ales werkte gewoon goed.


Onderhouds geschiedenis:

Tot 2 jaar geleden waren er maar 2 problemen (heerhaald om de 2-4 jaren). Verder werkte alles prima, warm water wordt heel snel opnieuw warm als een bad vol wordt genomen.

Probleem 1. Laagste radiator wordt maar deels warm
Oplossing: Niewe pomp. Gebeurt laatste 8 jaar ca. om de 2 jaar.

Probleem 2: Radiator doet het helemaal hiet.
Oplossing: Kunstof deel thermostatisch kraan eraf en metaal pin drukken-trekken plus WD40 gebruiken totdat het los zit. (Danfoss kranen, nu 20 jaar oud)

Probleem 3 [2 jaar geleden]: groot lekkage die heeft gelekt ca 6 weken voordat het gemaakt werd. Staal Leiding [retour] direct naast boilet was rot en werd vervangen met koper (allelaatste 30cm met 15mm gedaan - niet door mij)

Deel deze opdracht:

Soortgelijke opdracht plaatsen

Vakmannen die gereageerd hebben