Klustips

Soortgelijke opdracht plaatsen

Elektriciteit binnen

Hoofdstuk 5: Uitbreiden

 • Opbouwsysteem uitbreiden

  ebi8
  ebi9

  Ons voorbeeld: in de woonkamer willen we een extra leiding aanbrengen, om er extra stopcontacten op te kunnen zetten. U zult zien dat de klus die u wilt uitvoeren, te
  vergelijken is met deze uitbreiding. Let op: we gaan er vanuit dat u de stroom al hebt uitgeschakeld!

  1. Verwijder het stopcontact en vervang het door een lasdoos met een montageplaat waarop u het stopcontact kunt monteren.

  2. Bevestig de kunststof buis tegen de muur met behulp van de beugels die u om de 40 cm plaatst. Let op: bij de lasdoos en bij het stopcontact een extra beugel op 10 cm!
  (afbeelding 8).

  3. Voer met behulp van de trekveer de nieuwe draden door de buis en sluit ze aan op het stopcontact, schakelaar en lichtpunt. Bruine draad naar schakelaar en met blauwe draad naar lichtpunt. Van de schakelaar naar het lichtpunt komt de zwarte draad.

  4. Verbind de draden van dezelfde kleur in de lasdoos met een lasklem. Vervolgens vanuit elke lasdoos één stuk draad voor het stopcontact (afbeelding 9).

 • Inbouwsysteem uitbreiden

  ebi10
  ebi11

  We gaan uit van hetzelfde voorbeeld als voor het opbouwsysteem.

  1. Schroef het stopcontact los.

  2. Plaats de kunststof buis in de muur. Sla op regelmatige afstanden van elkaar spijkers naast de buis in de muur en buig die over de buis heen, daarmee kan hij niet meer weg (afbeelding 10). Vooraf hebt u natuurlijk sleuven uitgefreesd, exact tot de plaats waar het stopcontact moet komen.

  3. Vul de sleuven met een vulmiddel en zet daarmee ook de dozen vast in het gat in de muur.

  4. Voer met behulp van de trekveer de nieuwe draden door de buis en sluit ze aan op het stopcontact en op de lasdoos (afbeelding 11).