Gemiddelde kosten gevelisolatie

Bijgewerkt op

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie is een goede investering voor de toekomst. Maar wat zijn de initiële kosten als je het wil laten doen door een professional?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 71 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De kosten voor gevelisolatie

Deze prijsopgave geeft informatie over de kosten voor isolatie van een spouwmuur en gevelisolatie. Het isoleren van de gevel of van de spouwmuur kan een goede investering zijn om geld te besparen op de energierekening. De kosten van isolatie zijn hieronder te vinden.

Kostenoverzicht gevelisolatie

Hieronder vind je een tabel met daarin de kosten voor gevelisolatie. Het prijsverschil zit in het type isolatiemateriaal en hoe je de gevel geisoleerd wordt:

GevelisolatieKosten per m2
Houten of kunststof buitenmuurbekleding€ 40 - € 75
Sierpleister buitenmuurbekleding€ 25 - € 75
Binnenmuren isoleren via voorzetwanden€ 15 - € 30

*In bovenstaande tabellen zie je de prijzen die onze vakmannen gemiddeld rekenen. De definitieve prijzen in de offerte van de vakman kunnen daarvan verschillen.

De voordelen van gevelisolatie

De voordelen van gevel of spouwmuurisolatie zijn eindeloos, hieronder staan de vier grootste voordelen beschreven:

 • Het bespaart je zeker 20% aan energiekosten, waardoor je binnen 3 jaar de investering terug hebt verdiend
 • Isolatie is goed voor het milieu
 • Je huis zal voelbaar warmer zijn in de winter
 • In combinatie met dubbele beglazing ervaar je ook minder geluidsoverlast 

Om het aanbrengen van spouwmuurisolatie goed te laten verlopen, is het het beste om je opdracht aan een kwalitatieve vakman uit te besteden. Kies een vakman die al meerdere geslaagde isolatieprojecten op zijn naam heeft staan. Vind vakmannen bij jou in de buurt via Werkspot.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van de gevel isoleren?

Ieder isolatieproject verschilt per situatie, dus ook de prijzen kunnen onderling van elkaar verschillen. Met name het aantal vierkante meters aan geveloppervlak zijn bij het berekenen van de totaalprijs van belang. Het soort huis dat je bezit is daardoor bepalend voor de kosten van spouwmuurisolatie. Reken voor een tussenwoning gemiddeld op een totaalprijs van zo’n € 900 à € 1200. Voor een hoekwoning gaat de prijs iets omhoog, denk hierbij aan € 1500 à € 2500. De gemiddelde kosten voor een vrijstaand huis zijn het hoogste, namelijk € 3000 à € 3300.

Naast de grootte van je huis, speelt ook het materiaalsoort dat je kiest een grote rol in het uiteindelijke totaalbedrag. Hieronder geven we je een helder overzicht van de verschillende isolatiematerialen.

 1. Purschuim
 2. Isolatiewol (glaswol of steenwol)
 3. EPS-parels

Purschuim isolatie

Een veelgebruikt materiaal voor spouwmuur isolatie is purschuim. Dit schuim bestaat uit de twee chemische stoffen polyol en isocyanaat die samen uiteindelijk het polyurethaanschuim vormen. Dit schuim wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet tot een isolerend schuim. De bekende kwaliteiten van purschuim zijn de hoge isolatiewaarde en naadloze afdichting. Bovendien is het ideaal materiaal voor kleine spouwen van tenminste 3cm. Het gebruik van purschuim kent ook een aantal nadelen. Zo kan purschuim stinken, is het niet milieuvriendelijk en kan het je muur kapot drukken. Bovendien hecht pur zich aan alle materialen, waardoor het niet herbruikbaar is.

Purschuim wordt met speciale apparatuur in de spouwmuur gespoten

Isolatiewol: glaswol of steenwol

Je buitenmuur isoleren kan ook met een isolatiewol. Dit isolatiemateriaal kun je opdelen in twee varianten, namelijk: glaswol of steenwol. Glaswol bestaat uit gerecycled glas en wordt als vlokken in de spouw geblazen. Steenwol wordt daarentegen als vlokken tussen het binnenspouwblad en buitenspouwblad gespoten. In het geval van spouwmuur isolatie geldt dat glaswol een iets hogere isolatiewaarde heeft dan steenwol, maar steenwol heeft een betere geluidsisolatie. Je spouw moet overigens breder dan 3cm zijn, wil je deze vullen met isolatiewol.

EPS-parels

Spouwmuur isolatie kan je ook met EPS-parels doen. Dit zijn bolletjes van het synthetische middel polystyreen dat uitzet. Deze bolletjes zijn vochtbestendig en hebben een hoge isolatiewaarde. Zorg hierbij dat de spouw minstens 3cm is, anders heeft deze isolatievorm weinig effect. In tegenstelling tot purschuim, zijn deze parels milieuvriendelijk en niet schadelijk voor je gezondheid. De spouwmuur isolatie met EPS-parels geschiedt door het materiaal in combinatie met lijm onder hoge druk in de spouw te spuiten. Hierdoor vult de gehele spouw zich met het materiaal.

Wat is het verschil tussen gevelisolatie en spouwmuurisolatie?

Gevelisolatie en spouwmuurisolatie hebben hetzelfde doel, maar zijn niet precies hetzelfde. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben doorgaans een spouw. Dit is de benaming voor het open deel tussen je binnen- en buitenmuur. In deze ruimte wordt vaak veel vocht of lucht doorgelaten. Deze ruimte vullen met isolatie voorkomt warmteverlies, en dat noemen we spouwmuurisolatie. In het geval dat een huis geen spouw heeft, moet er naar een andere oplossing worden gezocht. Dat noemen we dan gevelisolatie.

Gevelisolatie: wat zijn de opties als je geen spouw hebt?

Als je geen spouw in je woning hebt, dan heb je twee opties:

 1. Isolatiemateriaal op de buitenmuur
 2. Je muur van binnenuit isoleren

Voorzie je buitenmuur van isolatiemateriaal 

De isolatie van je buitenmuur bestaat uit gevelbekleding of sierpleisterwerk. Gevelbekleding is er in verschillende materiaalsoorten, van hout tot kunststof en de prijs hiervan ligt over het algemeen tussen de € 40 en € 75 per vierkante meter. Gevelisolatie in de vorm van sierpleister wordt aangebracht middels stucwerk. Er wordt een pleisterwerk aangebracht door vast cement op de muur aan te brengen. Hier kan vervolgens overheen geschilderd worden. Wil je liever een patroon in het stucwerk aanbrengen? Ga dan voor schuurwerk of kies voor de meest gekozen vorm van stucwerk: spachtelputz. Spachtelputz is ook nog eens bestand is tegen alle weersomstandigheden. De prijzen per vierkante meter voor sierpleisters ligt tussen de € 25 en € 75.

Je binnenmuur van isolatiemateriaal voorzien 

Een tweede optie voor gevelisolatie is om je muur van binnenuit te isoleren. Dit doe je door een voorzetwand tegen de binnenkant van je binnenmuur te plaatsen. Vervolgens wordt tussen het open gedeelte isolatiemateriaal geplaatst. Tot slot wordt de nieuwe binnenmuur keurig afgewerkt. Het isoleren van je binnenmuur is goedkoper dan het isoleren van je buitenmuur. Denk hierbij aan een gemiddelde kosten van ongeveer € 15 tot € 30 per vierkante meter.

Het isoleren van binnenmuren

9% BTW op isolatie

Voor spouwmuur isolatie en isolatie van daken, vloeren en muren, kom je in aanmerking voor het lage BTW-tarief , dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor isolatie. Sinds 1 januarie 2019 is dit tarief 9%. Houd er wel rekening mee dat, om dit tarief te kunnen hanteren, de woning minimaal twee jaar oud moet zijn. Let bovendien op dat die verlaagde tarief van 9% alleen geldt op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Materiaalkosten of arbeidskosten voor andere werkzaamheden binnen het isolatieproject (denk hierbij bijvoorbeeld aan sloopwerk), vallen hierbuiten. Voor meer informatie over deze regeling verwijzen we je naar de website van de Belastingdienst.

Gemeentelijke subsidie voor isolatie

Als je van plan bent om je woning te isoleren, informeer dan bij je gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie. Naast de landelijke subsidies geldt bij een aantal gemeenten een aparte subsidieregeling voor isolatiewerken, zoals spouwmuur isoleren. Hoeveel subsidie je krijgt verschilt per gemeente. Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie of raadpleeg de energiesubsidiewijzer.

Update: sinds januari 2018 is de limiet van het subsidiebudget voor woningeigenaars bereikt. Hierdoor is het voorlopig niet mogelijk om deze gemeentelijke subsidie voor isolatie aan te vragen. Maar indien je de spouwisolatie voor 2019 gepland hebt, vraag dan op tijd de subsidie aan. In dat geval maak je namelijk nog kans.

Praktisch advies van een professional.

Als je spouwmuurisolatie wil is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven.

Wim Vossestein, eigenaar van Isoleerwel:

Voordat de spouwmuurisolatie wordt aangebracht, zorgen wij er altijd voor dat wij op de scheiding met de buren lange borstels worden aangebracht. Deze borstels plaatsen wij uit 1 stuk. Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal alleen in uw spouw komt en niet die van de buren.

Laat je het spouwmuur isoleren door een vakman via Werkspot begeleiden?

Nu je meer informatie hebt over de gemiddelde kosten voor spouwmuur isolatie, kun je bepalen of de prijs en de wensen die je in gedachten had, overeenkomen met de daadwerkelijke mogelijkheden. Indien dit het geval is en je de opdracht aan een vakman via Werkspot wil uitbesteden, kun je je opdracht op de website plaatsen. Vergelijk eenvoudig het vakwerk van verschillende experts door reviews van andere consumenten te lezen. Zo vind je met gemak een passende vakman voor het verwerken van je spouwmuur isolatie.

Prijzen van andere diensten:

 1. Kosten vloer isoleren
 2. Kosten CV-ketel onderhouden of repareren
 3. Kosten zonnepanelen plaatsen
 4. Kosten renovatie huis

Vind een isolatiebedrijf dichtbij