Gemiddelde kosten van geluidsisolatie

Bijgewerkt op

Geluidsoverlast bestrijd je effectief met geluidsisolatie. Op deze pagina lees je meer over de kosten en waar je rekening mee moet houden. Via Werkspot vind je de vakman die de isolatie optimaal plaatst tegen een goede prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.3

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.3 op 5 op basis van 6 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Geluidsisolatie laten plaatsen

Heb je last van het geluid van de buren? Of van de straat? Met de juiste geluidsisolatie voorkom je de grootste overlast.

De vakman onderscheid luchtgeluid en contactgeluid.

  • Luchtgeluid : ontstaat door geluidstrillingen die zich door de lucht verspreiden. Het zijn vaak kleine gaatjes die tot grote geluidsoverlast kunnen leiden. Luchtgeluid kan ook wanden en plafonds in trilling brengen. Geluidsisolatie voorkomt dit.
  • Contactgeluid: ontstaat door bouwdelen die in contact met elkaar staan in trilling komen. Denk bijvoorbeeld aan hakken op een tegelvloer of meubilair op een gladde vloer. De vloer wordt in trilling gebracht. De geluidsgolven verspreiden zich door de rest van het gebouw. Geluidsisolatie voorkomt dit. Hieronder de meest voorkomende problemen, de oplossingen en een kostenindicatie.

Kosten overzicht geluidsisolatie

onderdeel soort isolatie kostenindicatie per m2
vloervol spuiten€ 15 - 25
vloerzwevende dekvloer€ 25 - 35
plafondverlaagd plafond€ 55 - 65
muurvoorzetwand€ 70 -80

Geluidsisolatie muur

Een geluidsisolerende muur kan geluidshinder van buiten en van binnen verminderen. Een voorzetwand is de meest gebruikte oplossing. De vakman plaatst een frame voor de muur waarop isolatiemateriaal wordt aangebracht. De afwerking bestaat vaak uit gipsplaten met eventueel een stuclaag, verf of behang.

Als het om een dunne wand gaat dan kun je beter kiezen voor geluidsabsorberende isolatiematten. Deze matten hebben een hoge dichtheid en geven extra gewicht aan de muur. Hierdoor wordt geluid effectief geabsorbeerd. Er bestaan ook sandwichpanelen die al voorzien van een geluidsabsorberend materiaal in de kern.


Geluidsisolerende wand

Eem geluidsisolerende wand maak je met speciale geluidwerende gipsplaten. Vul deze dubbelwandige constructie met isolatiemateriaal. Het is bij zo'n wand wel belangrijk dat de beide skeletten los van elkaar staan.

Tips van de vakman

Harrie van Heulen - Isolatietotaal

*"Een dubbele wand is heel effectief tegen geluidsoverlast. Kies er voor om verschillende wanddiktes toe te passen. De platen resoneren dan minder snel. En de geluidsisolatie is optimaal. Pas op voor geluidslekken. Langs kieren en naden kan er geluid binnenkomen. Ventilatieroosters en luchtkanalen zorgen voor geluidslekken. Met een tochtstrip of PUR-schuim kun je de meeste geluidslekken voldoende afdichten*.
Geluidoverlast kan mensen tot wanhoop drijven maar met de juiste oplossing behoren deze problemen tot het verlede"

Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie bij vloeren gaat vooral contactgeluid tegen. Een veelgebruikt isolatiemateriaal bij massieve vloeren is polyethyleen. Om contactgeluiden van de (boven)buren te vermijden plaatst men steeds vaker akoestische vloerisolatie. Een houten vloer is meestal hol. Vul deze vloer met steenwol en de geluidshinder is in grote mate opgelost. Geluidsisolatie voor vloeren dient vooral om contactgeluid te verminderen. Hoge hakken op een stenen vloer bijvoorbeeld of door het schuiven met meubilair.  De trillingen die zo ontstaan, planten zich voort. Ze worden als geluid (en als overlast) waargenomen.

Isoleren met een zwevende dekvloer

Geluidsoverlast kun je altijd het beste bij de bron aanpakken. Door een zwevende dekvloer te plaatsen voorkom je dat contactgeluiden zich via de vloer naar het plafond van de onderliggende verdieping kunnen verplaatsen. Een zwevende dekvloer kan op een bestaande houten vloer, maar ook op een betonvloer. De vloer bestaat meestal uit een regelwerk dat opgevuld wordt met isolatiemateriaal. Er zijn ook speciale cementgebonden isolatieplaten te koop die bovenop de bestaande vloer komen. Dit zijn dubbele platen die effectief geluidstrillingen kunnen absorberen. Het is belangrijk dat de randen van de vloer voorzien zijn van isolatie. De vloer is zo akoestisch ontkoppeld van de wanden.

Betonvloer

Een veelgebruikt isolatiemateriaal voor betonvloeren zijn dunne matten van polyethyleenschuim of polyolefineschuim. Het materiaal heeft aan de onderzijde een piramidestructuur. Het is bestand tegen het hoge gewicht van het beton.

Vloerverwarming

Vloerverwarming kan meestal zonder problemen worden gebruikt i.c.m. geluidsisolatie. De leidingen komen dan in een flexibel membraan op het isolatiemateriaal te liggen. De vakman zal leidingen nooit door het materiaal aan de draagvloer vastzetten. Dan ontstaat er namelijk weer contact.

Geluidsisolatie plafond

Je kunt ook het plafond voorzien van geluidsisolatie. Een verlaagd plafond is dan de oplossing. Met behulp van een frame wordt er een nieuw plafond van gipsplaten geplaatst. De ruimte die zo ontstaat, wordt gevuld met geluidsisolatie. Je kunt ook een verlaagd plafond plaatsen met trillingsdempers. Die moeten akoestisch ontkoppeld zijn van het bestaande plafond. De dempers verminderen het contactgeluiden tussen de verdiepingen. Het absorptiemateriaal dempt het luchtgeluid.

Geluidsisolatie houten plafond

Bij een houten verdiepingsvloer kun je de vloer verzwaren met akoestische vloerelementen. Dat zijn relatief zware platen die op de bestaande vloer worden gelegd. Ze werken goed tegen zowel luchtgeluid als contactgeluid. Het nadeel is dat de vloer zo’n twee tot drie centimeter hoger wordt.


Geluidsisolatie bij een betonnen plafond

Let op, je plafond wordt lager door de geluidsisolatie. Het aanbrengen van een akoestisch ontkoppeld plafond zal zeker helpen tegen contactgeluid. Geluid wordt echter vaak via de muren doorgegeven. Dat geluid komt vaak voor in een flatgebouw. De geluidsbron bevindt zich niet in de aangrenzende ruimte, maar in een verder gelegen ruimte.

Glas

Niet alleen de geluidsisolatie van de muren en vloeren is van belang. Het aan te raden om te investeren in kwalitatief glas. Dit is namelijk ook een belangrijke factor bij het weren van geluid van buitenaf. Met hoogrendementsglas verbeter je meteen ook de thermische prestaties van je woning. De specialist van Werkspot kan je hierin adviseren.

Veel gebruikte geluidswerende isolatiematerialen

glaswol

De vakman zal glaswol vaak gebruiken als akoestisch isolerend materiaal. Dankzij de grote massa wordt namelijk heel wat geluid opgevangen. Zeker bij daken is glaswol op geluidswerend vlak vaak een betere keuze dan harde isolatieplaten.

Polyethyleen

Dit is een sterke, relatief goedkope kunststof. Het is vocht-afstotend en bestand tegen zowel zeer lage als zeer hoge temperaturen. Er zijn natuurlijk nog veel meer materialen voor geluidsisolatie. Kurk en steenwol hebben bijvoorbeeld ook goede geluidsisolerende en -absorberende eigenschappen.

Akoestische isolatiepanelen

Deze panelen zijn bedoeld om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze absorberen geluidsgolven die een storende nagalm veroorzaken. Dit soort platen helpen niet tegen geluidsoverlast van de bovenburen. Akoestische panelen worden wel vaak gebruikt in geluidsstudio’s.

Cellulose vlokken

Bij woning-scheidende vloeren kan het nuttig zijn om cellulosevlokken in de holle ruimte te blazen. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatie. Bijkomend voordeel van dit type isolatie is dat de thermische eigenschappen van de vloer verbeteren.

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

Als de de geluidsisolatie combineert met warmte-isolatie, krijg je misschien subsidie. Veel gemeentes stimuleren namelijk energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.


Isolatie via Werkspot laten uitvoeren

Geluidsisolatie nodig? Het is verstandig dat aan een vakman over te laten. Want geluidsisolatie heef eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die professioneel en tegen een goede prijs werkt. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij de geluidsisolatie die echt helpt.