Tips om je huis een make-over te geven

Bijgewerkt op

Je huis een make-over geven begint al voordat je de deksel van de verf haalt. Vraag het elke professional en deze zal zeggen dat het allemaal draait om een goede planning en voorbereiding. Denk je erover om je huis opnieuw in te richten? Hier zijn onze tips om het goed te doen.

Zoek naar inspiratie

Ga op zoek naar wat bij jou en je huis past. Wil je dat het een ontspannende, rustige ruimte wordt? Warm en gezellig? Levendig en opvallend? Wat je wensen ook zijn, ga op zoek naar inspiratie. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het huis van vrienden en familie, op Pinterest of in tijdschriften en brochures. Je komt er snel achter wat je mooi vindt en wat niet. Je kan zelfs overwegen om een interieurontwerper in te schakelen. Zij kunnen met je meedenken over wat mogelijk is en ook kijken wat bij jou past.

Nu is het tijd voor het leuke gedeelte: het kiezen van de juiste kleuren. Maak je eigen mini-kleurenpalet met een mix van drie of vier tinten voor de kamer. Online vind je tal van paletten en ideeën, van rustgevende en ontspannende neutralen tot rijke en luxueuze tinten.

Als je eenmaal kleuren hebt gekozen, bespreek deze dat met je interieurontwerper. Die kan je adviseren waar je het beste de materialen tegen de juiste prijzen kan kopen. Het is een tijdrovende klus, maar zo creëer je uiteindelijk wel een ruimte waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Denk aan de details

Je huis opnieuw inrichten is het perfecte moment om de details te regelen waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Dus denk aan alles wat de moeite waard is om nu te doen, voordat je begint.

Houtwerk: Zijn je deuren of kozijnen toe aan een opknapbeurt of complete vervanging? Laat ze vervangen of onderhouden door een kozijnspecialist. Soms is schuren en opnieuw schilderen voldoende om ze er weer als nieuw uit te laten zien.

Verlichting: Of het nu gaat om een staande lamp of een hanglamp, de juiste verlichting kan een enorm verschil maken. Verlichting is er in verschillende kleuren en soorten licht, zoals warm wit, koel wit of helder licht. Je kan er zelfs voor kiezen om je verlichting te laten automatiseren door een domotica specialist. Kijk ook goed naar wat past bij de ruimte en de aankleding in je huis.

Schakelaars en stopcontacten: Laat grote ouderwetse opbouw stopcontacten of verkleurde oude lichtschakelaars je niet afleiden van je nieuwe inrichting. Een elektricien kan ze gemakkelijk vervangen en eventueel wegwerken zodat ze minder opvallen.

Vloeren: Vloeren zijn er in allerlei materialen en voor elk budget, van laminaat tot parket of tapijt. Neem contact op met een vloerspecialist om te zien wat de mogelijkheden zijn. Plan het opknappen van muren en/of deuren en kozijnen voordat je nieuw tapijt, laminaat of parket laat leggen. Je wilt natuurlijk geen verf op je pas gelegde vloer of dat er schade onstaat door het opknappen van andere delen van het huis.

Behang verwijderen: Behang verwijderen is een rommelige en tijdrovende klus. Zeker als het er al lang op zit, is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat om te voorkomen dat het stucwerk loskomt. Dus waarom schakel je niet de hulp in van een klusbedrijf? Die kan de klus goed klaren en oneffenheden wegwerken, zodat je muur klaar is om te schilderen of te behangen.

Stucwerk: Is de muur na het verwijderen van het behang toch te gehavend, of heeft het oude en bobbelige stucwerk een opfrisbeurt nodig? Dan kan je beter een stukadoor inschakelen. Vooral als je de muur wilt schilderen is dit beter, anders blijf je de oneffenheden zien.

Timmerwerk: Heb je lastige onbruikbaar ruimtes in huis of slecht afgehangen deuren die niet goed sluiten? Een timmerman kan meubels op maat maken om meer opbergruimte te creëren, bijvoorbeeld een trapkast. Deuren die klemmen zijn vaak gemakkelijk bij te schaven zodat ze weer goed open en dicht gaan. Vervangen is hierdoor onnodig en bespaart veel geld dat je weer kan gebruiken voor inrichting.

Is alles klaar?

Hoe beter je bent voorbereid, hoe soepeler de klus zal verlopen en hoe beter het resultaat. Een goede voorbereiding bespaart je veel tijd en mogelijke stress. Zorg dat je de ruimte gereed maakt voordat het klussen begint. Een kamer klaarmaken is een heel gedoe, maar het is gemakkelijker om bijvoorbeeld te schilderen of te behangen als deze leeg is en de meubels waar nodig zijn afgedekt. Je kan meubels verplaatsen naar een andere kamer of, als dat een probleem is, kan je meubels naar het midden verplaatsen en afdekken met een zeil. Bedek ook de vloer met stucloper, dit voorkomt dat de vloer vies wordt.