4 tips voor een energiezuiniger huis

Bijgewerkt op

De temperaturen dalen en daarmee staat het stookseizoen voor de deur. Maar nu de energiekosten deze winter tot recordhoogte stijgen, komen deze tips voor een energiezuiniger huis precies op tijd:

Thuis zonder koude tocht

Goed functionerende warmte-isolatie is waarschijnlijk de eenvoudigste en tegelijkertijd meest efficiënte manier om te besparen op stookkosten. Het principe is eenvoudig: warme lucht wordt binnengehouden en koude lucht kan niet door de muren dringen. Het is niet alleen de meest gunstige kostenbesparende optie, zodra het eenmaal geplaatst is werkt het ook zonder extra inspanning.

Om de thermische isolatie van je huis te controleren, moet je op zoek gaan naar tocht. Het tocht vaak bij ramen, deuren, open haarden, vloerplanken, plinten, zolders en langs leidingen. Naast tal van doe-het-zelf-oplossingen kan je natuurlijk ook een isolatiespecialist inhuren om het probleem tegen te gaan met behulp van bijvoorbeeld afdichtings- of borstelstrips of kit.

Het is wel belangrijk om een zekere luchtcirculatie te handhaven, want dit draagt aanzienlijk bij tot de gezondheid van de muren van je huis en voorkomt de ophoping van condens, vocht en schimmel. Ventilatieopeningen, zoals bijvoorbeeld bij ramen, mogen daarom in geen geval worden geblokkeerd. Het gebruik van je afzuigkap of ventilatiesysteem is ook een belangrijke factor voor een gezond milieu in huis.

Minder verbruik, minder kosten

Je hebt dit advies misschien al eerder gehoord, want het loont echt om te experimenteren met de instellingen van je thermostaat. Zelfs 1° C verschil in temperatuur kan een merkbaar verschil maken. Zelfs als dit betekent dat je dikkere sokken of een extra trui moet aantrekken, het kan je geld besparen.

Een andere kleine verandering aan je ketel kan een groot verschil maken: Als je woning een condensatieketel heeft, dat wil zeggen een toestel zonder warmwaterboiler van maximaal 17 jaar oud, kan je de aanvoertemperatuur van je thermostaat haarfijn instellen. Als je radiatoren koud water gebruiken, kan dit 6-8% gasverbruik besparen zonder dat je een verschil in kamertemperatuur merkt. Het wijzigen van de aanvoertemperatuur van je thermostaat is eenvoudig, maar als je niet zeker bent, vraag dan advies aan je installatiemonteur tijdens de periodieke controle van je CV-ketel.

Zorg goed voor je cv-ketel

Wanneer heb je je cv-ketel voor het laatst laten controleren? Regelmatige onderhoud draagt bij aan de goede werking van delete;. Dit houdt in dat de verwarmingsmonteur de binnenkant van je ketel reinigt en alle opgehoopte smurrie verwijdert om hem weer optimaal te laten presteren.

Als je overweegt je om cv-ketel volledig te laten vervangen, kan dit je enorm veel geld besparen waardoor het de investering meer dan waard is. Nieuwere ketels verbruiken minder brandstof dan oudere modellen, vooral als je gasketel meer dan 12 à 15 jaar oud is. Als een vervanging van de ketel is gepland, is het verstandig dat nu te doen om voortaan van een lager verbruik te profiteren.

Een andere optie is om je ketel te vervangen door een efficiënter model. Tegenwoordig worden vaak warmtepompen geïnstalleerd, die ook voor een lager verbruik zorgen. Luchtwarmtepompen onttrekken latente warmte aan de lucht en werken het best in goed geïsoleerde huizen of in combinatie met ingebouwde vloerverwarming of grote radiatoren.

Controleer je radiatoren

Een boiler verwarmt het water wat door je radiatoren, maar als deze niet goed werken, verlies je rendement.

Als je verwarming aan staat, controleer dan voorzichtig de bovenkant van je radiator door je hand erboven te houden (Let op! Leg je hand niet direct op de radiator). Als je koude plekken vindt op een van de radiatoren, moet je ze ontluchten. Laat je deze klus liever over aan een specialist? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een verwarmingsmonteur. Als je koude plekken onder de radiator aantreft, is dat een ander probleem, omdat in dat geval de hele radiator moet worden schoongemaakt en doorgespoeld. Neem daarvoor altijd contact op met een monteur.

Al deze kleine veranderingen kunnen de energiezuinigheid van je verwarmingssysteem verhogen en de rekening uiteindelijk zo laag mogelijk houden. Vind op Werkspot een installatiebedrijf dat je hiermee kan helpen.